Premio Internacional Humor Gat Perich 2017

peridis 2017

José María Pérez González

José María Pérez González, "Peridis" va néixer el 28 de setembre de 1941 a Cabezón de Liébana (Cantàbria).
Arquitecte superior titulat per l'ETSAM en 1969. Ha realitzat la restauració i rehabilitació de diversos monuments, entre els quals destaquen el Monestir de Santa Maria La Real a Aguilar de Campo (Palència), el Monestir de San Benito a Valladolid, Teatro Principal de Burgos , Biblioteca Pública de Toledo a l'Alcàsser, Aj. de Sant Sebastián de los Reyes, Monesterio de Corias (Astúries) per Parador de Turisme, Seu del CUNEF a la Ciudad Universitaria, Universidad Complutense de Madrid. I edificis de nova planta com Biblioteques, Centres Culturals, Teatres, Filmoteques, Residències i Centres de Dia per a persones majors, i altres espais i equipaments d'àmbit soci cultural.

En la seva faceta de dibuixant i humorista ha publicat els seus dibuixos principalment en Informaciones, Cuadernos para el Diálogo i en el diari "El País" des de l'inici de la publicació.
Ha escrit diversos llibres: Los Animalillos Políticos, De la transición al cambio, Confianza y sin fianza, Sin complejos, Dios mío, que he hecho yo para merecer esto, i recentment La Tira de años, 40 años de Historia, editat per Espasa, amb la recopilació de diverses de les tires publicades a "El País".

Pel que fa a la seva activitat soci cultural la seva participació ha estat com a:
- Promotor fundador del Programa d'Escoles- “Taller y Casas de Oficios para la formación y empleo de jóvenes en la rehabilitación del Patrimonio Histórico-Artístico y Natural”.
- Promotor fundador del Centro de Estudios del Románico – “Fundación Santa Maria La Real” i actualment President de la “Fundación Santa Maria La Real Patrimonio Histórico”.
- Co-director de “Enciclopedia del Románico de España y Portugal”.
- Director i presentador dels programes “Las Claves del Románico”, documental per a TVE sobre el Romànic d'Espanya i també de la sèrie "Luz y misterio de las Catedrales" i "Mover Montañas".
- Impulsor del Programa d’Ocupació  “Lanzaderas de Empleo y Emprendimiento Solidario”.

Com a escriptor destaquen:
- "El cabo caricaturas " i "Luz cenital", col·lecció Memorias con Arte, Editorial Valnera.
- "Luz y Misterio de las Catedrales" sobre la construcció de les primeres catedrals, Espasa.
- "Esperando al Rey", premi Novel·la Històrica "Alfonso X el Sabio 2014", Espasa.
- "La malidición de la Reina Leonor", sobre guerres i aliances dels reis de Castella al segle XII. Espasa.

Peridis ha obtingut diferents premis entre els quals destaquen Premi Mingote d'Humor l'any 1983, Premi Europa Nostra a 1.988 de Conservació del Patrimoni Històric-Artístic, i la Medalla al Mèrit de les Belles Arts, en la seva categoria.
Aquest any el Premi Internacional d'Humor Gat Perich 2017.